Sanggar Persahabatan

JOM SHOPPING DI KEDAI SAYA!!

Kongsi Cerita

get this widget here

Thursday, June 16, 2011

Terkandas 5 Hari di Jedah

Alhamdulillah...

Akhirnya semalam 15 Jun saya sekeluarga dan rakan-rakan jemaah umrah dari  YADH Travel selamat kembali ke tanah air setelah lewat 5 hari dari tarikh penerbangan asal.

Jadual asal yang sepatutnya mengambil masa hanya 11 hari berlanjutan sehingga 16 hari.

Marah???  Taklah.... Bagi saya ini rezeki terpijak... sepanjang 5 hari tersebut semua perbelanjaan penginapan di hotel dan makan minum ditanggung sepenuhnya oleh pihak agensi.

Sebenarnya kumpulan kami terdiri daripada 2 kumpulan.

Saya dan keluarga saya kumpulan kedua. Sepatutnya kami berlepas pulang ke tanah air pada 10 Jun yang lalu. (Kedua-dua kumpulan) Tetapi yang lepas balik hanya kumpulan pertama dan 8 orang daripada kumpulan kedua. Penerbangan kumpulan kami dianjakkan satu hari iaitu 11 Jun.

Sebenarnya ada cerita di sebalik kejadian ni... semasa di perkarangan Masjid Nabawi pada 9 Jun tu saya dan mak saya bersembang-sembang la... masa tu kami nak menuju ke bahagian wanita untuk solat Maghrib. Saya cakap pada mak saya... kalau dilanjutkan satu hari lagi kan seronok ye..... tak puas lagi tinggal di Madinah. Baru dua kali dapat solat di Raudhah. (Masa tu kami baru sehari setengah di Madinah)

Selesai solat Maghrib dan Isyak kami pun balik ke hotel untuk makan malam. Tiba-tiba ada taklimat tergempar. Beritanya ialah kumpulan saya dilewatkan sehari balik dari Madinah. Hanya kumpulan 1 dan 8 orang dari kumpulan 2 sahaja yang akan balik esok.

Ya Allah.... tersengeh-sengeh saya dengar pengumuman tu.... Mak saya kata... ha... tu la.. masin mulut saya tu..

Lusanya kami pun bergerak keluar dari Madinah menuju ke airport. Sebelum tu masa letakkan barang di dalam bas kak zihan tegur saya... (Tak ingatla apa dia cakap) Tapi jawapan saya masa tu sekali lagi saya terlepas cakap tak mau balik. Ingatkan tak ada apa-apa yang terjadi. Bila sampai di airport baru tau group kami tak dapat tiket. Jadi kami di tempatkan di Hotel di Jedah. Bukan sehari... Tapi... 5 hari... huhuhu...

Last-lastnya saya buat solat taubat... Nak balik...Rindu dah kat Momot kucing kesayangan saya tu... Apalah cerita dia dengan anak-anak dia... Alhamdulillah... perjalanan balik sangat lancar... syukur....

Nanti nak buat entry panjang... sekarang masa tak sesuai... kesihatan pun tak berapa ok. Batuk!No comments: