Kalau diikutkan saya adalah pemandu tegar di Malaysia yang sangat suka melancong dan melencong dan yang paling penting memandu sendiri.
Tak kiralah, sesat ke hapa ku redah saja.... Saman? (Hampir tiap-tiap tahun ada...) tapi saya panggil saman bodoh je la sebab kena saman memandu 94km sejam... salah tempat parking... emmm jenis-jenis tu je la kot. Sebab saya ni pemandu berhemah tau sebenarnya....
Tapi kenapa kat sini tiba-tiba tak mo drive? Takut ke drive kat sini? Kereta tak power ke? Gayat ke drive lefthanded?
Bukan... bukan... bukan...
Bukan itu masalah diriku....
Masalahnya, (psst.... segan nak cakap... saya tak pandai bawak kereta auto....) hua hua hua... Semua orang kata... Ya Allah... kereta autola yang paling senang nak dipandu...
Betullah tu.... tapi... saya tak pernah cuba lagi.. Nak belajar sendiri takut eksiden kereta Murano suamiku tu... tak ke merana dibuatnya... So saya ambil jalan selamat... dok rumah diam-diam.
Barang dapur habis ku gesa jugak suamiku pergi ke Asian market kat sini. Jadi sebab tu lah dalam peti sejuk tu sentiasa ada standby stok kecemasan macam jenis-jenis fillet ikan ni.
Ok sebenarnya nak cerita tentang kes baru-baru ni yang agak menakutkan... (Sebenarnya saya rasa lawak... tapi suami saya kata INI BUKAN MAIN-MAIN! JANGAN GELAK-GELAK!) Huh! Serius...
Minggu lepas suami saya ke Ohio... Sudah tentu dalam keadaan sekarang saya tak mau ikut dia ke tempat-tempat yang jauh... Dalam masa yang sama stok telur kat rumah sudah habis... Anak saya feveret dia telur aje. Hari-hari telur! Sarapan nasi goreng telur, bekal roti telur, nanti balik sekolah makan nasi + telur lagi.
Jadi bila dia balik dari sekolah saya cuba lah masakkan dia fillet talapia. Fillet ikan ni dia bole masuk lagi la sebab tak de tulang... Selama ni saya goreng fillet tu tapi hasilnya tak berapa menarik sebab fillet yang bersalut dengan bread crumb tu cepat hangit walaupun menggunakan api yang perlahan. Bila saya baca betul-betul arahan kat bungkusan fillet tu rupa-rupanya fillet tu sesuai dipanggang di dalam oven.
Maka dengan dengan bersemangatnya saya pun cubalah panggang dalam oven.... Arahan tu kata suhu 450 dan panggang 20 - 22 minit. Saya masukkan dalam loyang dan saya masukkan jugak sedikit minyak. Tak sampai 20 minit memanggang saya rasa dalam 15 minit aje kot saya panggang saya bukak la oven untuk periksa fillet ikan tu... Memang cantik.... tak hangit pun... tapi ..... tiba-tiba.....
Tit..tit..tit... tit.. tit.. tit...
Penggera kebakaran rumahku berbunyi....
Dan lebih menyaspenkan saya dan dan tu jugak siren bomba yang berdekatan berbunyi...
Ah sudah! Apa dah jadi ni?
Saya terus buka pintu beranda supaya asap keluar. (Sebenarnya saya tak nampak asap pun) Agaknya haba fillet ikan yang dipanggang tu mengaktifkan alat penggera kebakaran. Kat dapur rumah ni memang ada dua sensor kebakaran.
Tapi Alhamulillah.... penggera tu berbunyi tak lama... adalah dalam 15 saat... dan.. bomba tu pun bukan ke rumah saya. Kalau tak, tak pasal-pasal kena bayar perkhidmatan diorang datang ke rumah.
Disebabkan peristiwa ni saya kena lebih berhati-hati bila memasak kat dapur omputeh ni... Bila saya periksa rupa-rupanya memang setiap ruang kat rumah ni ada dua alat sensor kebakaran. Selama ni saya tak pernah ambik tau pun. Apepun yang bagusnya sekarang saya tahu sensor-sensor ni sangat efisyen... dan bagus sebenarnya untuk keselamatan....
(Gambar daripada internet....)
2 comments:
Heheheee. . Nasib bomba tu bkn ke rmh akk ya. So, kira ok la. . Sgt allert sensornya tu. Heee
Kalau bomba tu datang tak berbaloi masak sekeping fillet tu sue.... hahaha.
Post a Comment